Min nyfikenhet och otålighet tog mig till politiken. Framtidshoppet och frihetskampen fick mig att få upp ögonen för Moderaterna. Arbetslinjen och ansvar för ekonomin gjorde att jag fastnade. Lagarbetet, ditt förtroende och min beslutsamhet om att vi kan skaffa oss en bättre morgondag håller mig kvar.

Jag är i första hand Växjöbo och kronobergare. Därför är det mitt livs största ära att vara personvald – den mest kryssade av alla som representerar Moderaterna – riksdagsledamot i kronobergarnas tjänst. Jag kombinerar att representera och reformera i riksdagen, med närvaro och nyfikenhet på hemmaplan.

Växjöborna valde mig för första gången till kommunfullmäktige i september 2010, när jag precis hade fyllt 18 år. Jag var kommunalråd, nämndordförande och ordförande i kommunens moderbolag. Som ordförande i Nämnden för arbete och välfärd har jag ansvar för arbetsmarknad, socialtjänst och vuxenutbildning; en verksamhet med ungefär 1000 anställda och närmre en miljard kronor i omsättning.

Under min tid som förtroendevald har jag studerat på fritiden; jag har en masterexamen i nationalekonomi, en kandidatexamen i statsvetenskap och har läst fristående kurser i juridik. Mitt första jobb var på Max Hamburgerrestauranger och som timvikarie på en förskola.

Jag brinner för att varje människa ska kunna resa sig ur svårigheter, stå på egna ben, växa med egen kraft och nå sitt bästa jag. Därför är arbetslinjen min ideologi. För att lösa problemen som håller vårt samhälle tillbaka krävs ett politiskt ledarskap som kan kombinera framtidsoptimism med vardagsrealism. Det är nödvändigt att genomföra en rad reformer för att Sveriges utveckling ska vända uppåt igen.

Länkar

Personporträtt: Moderata stjärnskottet vill se ”röda linjer” mot SD

“Han pekas ut som ett av Moderaternas klaraste stjärnskott. Nu vill Oliver Rosengren, 29, påverka från riksdagen. I en stor intervju ger han sin syn på anklagelser om internt maktspel och röda linjer mot Sverigedemokraterna.

– Om SD ska ha inflytande i en framtida regering, då är det vår bidragspolitik som gäller.”

https://www.expressen.se/nyheter/moderata-stjarnskottet-vill-se-roda-linjer-mot-sd/

Ranking: Oliver Rosengren, 28, är Sveriges mäktigaste

“Han är inte ens kommunstyrelsens ordförande. Hans kommun är bara mellanstor. Men Oliver Rosengren, moderat kommunalråd och ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö, har tagit politiska strider under coronaåret som fått uppmärksamhet i hela landet. Därför är han Sveriges mäktigaste politiker under 30.”

https://www.expressen.se/nyheter/oliver-rosengren-28-ar-sveriges-maktigaste/

Personporträtt: Kommunpolitikern som vågar gå mot strömmen

“Smedjan har träffat en av Sveriges mest färgstarka – och kontroversiella – kommunpolitiker. Hur driver Växjö arbetslinjen och går det att göra mitt i en pandemi?” “Det kan sticka i ögonen på en och annan socialdemokrat att vi vill ha Sveriges mest restriktiva riktlinjer för försörjningsstödet.”

https://timbro.se/smedjan/kommunpolitikern-som-vagar-ga-mot-strommen/


Ranking: Sveriges femte mäktigaste under 30

“En typisk nymoderat – ja till jobb, nej till bidrag – som dock inte haft några problem att anpassa sig till det förändrade landskapet. Styr i och marknadsför det blågröna skyltfönstret Växjö, när han inte intrigerar framgångsrikt på partistämmor.”

https://www.expressen.se/nyheter/heta-listan-30-maktigaste-politikerna-under-30/


Podd: Nyfiken på Oliver Rosengren

“Om drivet för rättvisa och allas lika värde, om att få en kick av att lösa problem, om att betraktas som en hård och tuff person, om hbtq och att få vara den man är. Och inte minst – om att ta på sig ansvarsuniformen.”

https://poddtoppen.se/podcast/1501072747/nyfiken-pa/nyfiken-pa-oliver-rosengren-kommunalrad-vaxjo


Podd: ”Arbetslinjen gick förlorad i migrationen”

Samtal med Svend Dahl, Catarina Kärkkäinen och Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari om migrationspolitik utan arbetslinje och varför Moderaterna landade fel om invandringen.

https://timbro.se/smedjan/125-arbetslinjen-gick-forlorad-i-migrationen/

Intervju: Rosengrens valsuccé – näst flest kryss i hela landet

“Oliver Rosengren, moderat kommunalråd i Växjö, har nästan 4000 personkryss och är just nu den mest kryssade moderaten efter partiledaren Ulf Kristersson när den slutgiltiga rösträkningen till riksdagen nu närmar sig sitt slut. Rosengren beskriver känslan ‘som att få kärleksbrev på lågstadiet’.”

https://sverigesradio.se/artikel/rosengrens-valsucce-nast-flest-kryss-i-hela-landet

Personporträtt: “I Växjö frågar vi varje dag efter alla som är arbetslösa”

“Att ställa krav är att bry sig. Så lyder mottot för Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och landets mäktigaste politiker under 30 år. Han är 28 år gammal. Och redan politisk veteran. Omstridd. Rikskänd. Ökänd.”

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/i-vaxjo-fragar-vi-varje-dag-efter-alla-som-ar-arbetslosa-35291

Utmärkelse: Finalist i Årets politiker 2020

“Oliver Rosengren av lokalpolitiken ett nytt modernt ansikte, alltid i medborgarnas tjänst tillgänglig på en knapptrycks avstånd.” De andra två finalisterna är socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP).

https://dagensopinion.se/artikel/de-kan-bli-arets-politiker-2020/

Ranking: 96 procent företagarvänlig enligt Företagarna

Företagarna rankar alla kandidater i valet 2018 med 13 frågor om företagares villkor: skatter, reglering, Arbetsförmedlingen, LAS och andra faktorer som påverkar möjligheterna att driva företag i Sverige.

https://www.foretagarna.se/kandidatguiden/kandidater/oliver-rosengren/


Intervju: “M-topparnas krav: Sänk socialbidraget”

“24 toppmoderater kräver radikalt hårdare krav gällande försörjningsstödet. Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö, säger att förslagen är en direkt följd av att många kommuner har ansträngd ekonomi. Moderaternas partiledning ska ha gått med på kravet.”

https://www.expressen.se/nyheter/m-topparnas-krav-sank-socialbidraget/


Intervju: “Krav är att bry sig”

“‘Tough love’ – tuff kärlek – heter Oliver Rosengrens dokument där han punktar åtgärder för att höja kraven för socialbidrag. – Att ställa krav är att bry sig, hävdar den moderata ordföranden i Nämnden för arbete och välfärd med eftertryck.”

https://www.smp.se/rosengren-om-kritiserad-lista-krav-ar-att-bry-sig