Nedan har jag sammanställt mina facebook-inlägg och vissa tweets om pandemin och Sveriges pandemihantering. En kort sammanfattning av mina ställningstaganden och fokus i debatten finns här:
Våren 2020 hade jag en skeptisk inställning till “borgfreden”, Folkhälsomyndighetens jämlikhetsargumentation och tog initiativ till flera lokala insatser mot covidkrisen, där hemleverans av alkohol och att bidragstagare som motprestation skulle göra skyddsutrustning blev mest uppmärksammat.
Hösten 2020 erbjöd Växjö som första kommun alla klassrum i kommunala skolor till regeringen för att kunna genomföra högskoleprovet. Det blev ändå inte av. Jag började använda munskydd, trots Folkhälsomyndigheten motstånd.
Vintern 2020/21 föreslog jag att stänga gränsen mot Storbritannien för att stänga ute mutationen och att inte prioritera vaccination efter socioekonomi. Moderaterna drev sedan båda nationellt.
Våren 2021 argumenterade jag massanvändning av snabbtester och munskydd för att kunna öppna delar av samhället. Tidigt i april skrev jag om att det behövs märkbara fördelar för vaccinerade och användning av vaccinpass. I maj föreslog jag att fortsätta använda Astra Zeneca-vaccinet och låta gymnasielever gå före i kön, för att minska riskerna vid studenten.
Hösten 2021 slopade regeringen restriktionerna för ovaccinerade för snabbt, och var för långsamma med att införa vaccinpass. När omikronvarianten började spridas i andra länder lärde sig Sverige inte av tidigare: gränsen stängdes inte och munskydd användes inte.
Vintern 2021/22 väckte mitt förslag om höjd vårdavgift för de som väljer bort vaccin men sen behöver vård mot Covid-19 uppmärksamhet. Restriktioner när vaccin är tillgängligt bör baseras på om vaccinerade dör eller blir allvarligt sjuka, inte smittspridningen i stort – vilket innebär att regeringens nya restriktioner inte är legitima. Istället argumenterade jag för munskyddskrav.

Januari 2022
Munskyddsfrågan aktualiseras när nya varianter gör att vaccin inte är en särskilt effektiv åtgärd mot smittspridning (OBS: men effektivt mot allvarlig sjukdom och död).
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) January 14, 2022
Istället för långtgående inskränkningar i människors liv borde reglerna för munskydd skärpas rejält. pic.twitter.com/vWxVJhl8iB
Hälsoskatt införs för att täcka extra vårdkostnader. Utöver i kanadensiska regionen Quebec, även i Grekland och Singapore.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) January 12, 2022
Hälsoskatt för alla ovaccinerade träffar även de som vidtar egna åtgärder för att inte bli sjuka. Mer träffsäkert med avgift. https://t.co/vnudsW1dfH
Vaccinsbenägenhet är inte binärt, vilket tyvärr verkar vara en bild i debatten. Det finns en stor majoritet som vaccinerar sig när det erbjuds eller påbjuds – alla andra är _inte_ vaccinationsmotståndare. Snarare en skala som först passerar ”vaccinslöa” och vaccinskeptiker.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) January 11, 2022
Belastningen i vården av olika sjukdomar är inte ett argument för breda inskränkningar av människors frihet bortom den akuta krisen.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) January 10, 2022
En långdragen men tankeväckande jämförelse: vi inför inte kinesiska regler om max antal barn när det är brist på barnmorskor eller BB-kris.
December 2021
Ungefär 200 000 personer har läst mina två tweets om idén att personer som väljer att inte vaccineras mot Covid-19 och sen behöver vårdas för Covid-19 bör betala en symbolisk avgift.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 25, 2021
Det känns hedersamt att många människor ägnat tid & tanke åt mina funderingar mitt i julstöket.
Måttet som borde avgöra restriktionernas omfattning i detta skedet av pandemin är allvarlig sjukdom och död bland fullvaccinerade.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 23, 2021
Utöver vaccinpass kan höjd vårdavgift för ovaccinerade som drabbas av covid-19 övervägas som incitament för ansvar (isolering eller vaccination).
Sedan pandemins början har jag argumenterat för att restriktioner – som sitter långt inne för en frihetsvän – kan motiveras av hur många som dör eller blir allvarligt sjuka. Proportionerna kan diskuteras.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 15, 2021
September 2021
Augusti 2021
Dags för en antivaxxer-avgift i intensivvården? Vaccinet är avgiftsfritt och tillgängligt. De som medvetet inte vaccinerar sig står för belastningen på IVA, och tar resurser från andra sjuka. Borde en särskild vårdavgift införas för IVA för icke-vaccinerade?
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) August 30, 2021
Maj 2021
April 2021
Mars 2021
Februari 2021
Januari 2021
December 2020
Det kan jag tyvärr inte svara på, det fanns dock goda skäl att bryta ”borgfreden” i våras när:
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) December 16, 2020
1) Det blev uppenbart att strategin var flockimmunitet.
2) FHM yrade om ”jämlika möjligheter” som skäl till att inte rekommendera hemarbete.
November 2020
Sjukhusinläggningen ökar snabbare i Sverige än någon annanstans i Europa.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) November 16, 2020
Löfven-Tegnell-modellens lättade restriktioner åldrades inte väl. Nu drabbas människor – direkt eller när arbetsplatsen slås ut – av att man tappt kontrollen.
Restriktionerna borde kommit tidigare. pic.twitter.com/6GEk5AjBhB
Rekommenderar alla som försvarat Sveriges misslyckade Corona-hantering med att ”det är omöjligt att veta”, ”de har gjort sitt bästa” eller liknande att läsa det här i @SvD: https://t.co/zKwNZCS8BC
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) November 7, 2020
September 2020
Augusti 2020
Maj 2020
April 2020
Mars 2020
En som fortsätter imponera som ledare i Corona-krisen är @BorisJohnson. Nu pågår den dagliga pressbriefingen. Tydligt politiskt kommando flankerat av experter. Klara rågångar. https://t.co/XvmH4CQPmc
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) March 19, 2020
En bra text på temat skrevs nyligen av @viktorbk: vi kan mer eller mindre direkt stoppa kriminalitet, klimatpåverkan och Coronapandemi – men är åtgärderna legitima och rimliga? Vad är vi beredda att offra? Därför krävs politiskt beslutsfattande.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) March 19, 2020
Läs: https://t.co/jb6J6ZAbsD
När presenterar @lenahallengren motsvarande för Sverige? https://t.co/M9SReW8Znf
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) March 17, 2020
Samma rapport som Folkhälsomyndigheten använder som grund för ”barn sprider inte Coronaviruset”-uttalandet.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) March 1, 2020
Alright. pic.twitter.com/DjTgRmFcP1